Média, megjelenések


Aktuális események

Modern Iskola Portál

Ennek az online kiadványnak voltam a főszerkesztője 2014-2018. között.

 


Hogyan terelhetjük gyermekeket az 21. században fontos algoritmikus gondolkodás felé?

A modern pedagógia szakértői szerint az algoritmikus gondolkodást úgy lehet kialakítani a gyermekekben, ha az oktatásba bekapcsolják a robotok építését és programozását. Fülöp Hajnalka, a „látható rádióban”, a DTM Asztaltársaság műsorában arról számol be, hogy erre már vannak jó példák Magyarországon is. A műsorban kettőt is bemutatunk az Abacusan Stúdiónál megépített kis robotokból – a gyermek konstruktőrökkel együtt.


„Utazás a Holdra” - World of Work MoonShot 2017

2017.08.24. MoonShot - ötlet, amely a Holdig ér... 24 óra alatt meg kellett hekkelni a munka világát. Megcsináltuk: nyertes résztvevőként összedobtuk, szerintünk mire van szükség a jövő munkahelyén. Persze, csapatban, innovatívan, mint egy sci-fiben. Ötletverseny multinacionális cégek HR-esei figyelmének kereszttüzében.


Sok nyugdíjas jut számítógéphez térítésmentesen

Ezért most ismét előtérbe kerül az idősek digitális írástudásának javítása.

A szeniorok számára is nagyon fontos, hogy megismerjék az internetezés előnyeit, kapcsolatba kerülhessenek szeretteikkel, de ügyeljenek az online biztonságra is. Oktatást, workshopot, előadást tartottam a témában, a nyugdíjas, szépkorú korosztálynak. 2017.decemberében a veresegyházi Kölcsey Könyvtárban. A fenti videó a Safer Internet Program támogatásával zajlott 9 órás kurzusról készült.


A jövő munkája – Hogyan készüljünk fel?

Oktatási témákért felelős szervezőként vettem részt az Európában elsőként szervezett Future Work Festival csapatában.

2017.05.16-18. A három napos különleges program Budapest belvárosában hatalmas siker volt, izgalmas előadóknak lehetek hálás, hogy eljöttek.
Idén is lesz Fesztivál, készülünk!


A digitális intelligenciát (DQ-t) alkotó nyolc készség

A digitális intelligencia (DQ) nyolc készségcsomagra osztható. Ezek az alábbiak.

A digitális intelligencia készségei (Fordította és az ábrát készítette: Farkas Bertalan Péter. Az ábra forrása: weforum.org)

A digitális intelligencia (DQ) nyolc készségcsomagra osztható. Ezek az alábbiak:

 • Digitális identitás: az online identitás és hírnév megalkotásának és menedzselésének készségei. Ez magában foglalja az egyén online jelenlétét, illetve az online jelenlétének és magatartásának rövid-, illetve hosszútávú menedzselésének képességét.
 • Digitális egyensúly: a digitális eszközök és média kontrollált használata az offline és online élet közötti egészséges egyensúly elérése érdekében.
 • Digitális magabiztosság: az online kockázatok (cyberbullying, radikalizáció) és az online megjelenő problémás tartalmak kezelésének képessége, beleértve ezek elkerülésének és kordában tartásának készségét is.
 • Digitális biztonság: a kiberfenyegetések (hackelés, online csalások, adathalászat, kártevő-támadások) felismerésének képessége, illetve az adatvédelemhez szükséges megfelelő és testhezálló módszerek megtalálásának képessége.
 • Digitális érzelmi intelligencia: az empátia és a jó online kapcsolatok kiépítésének képessége.
 • Digitális kommunikáció: a másokkal való kommunikáció és együttműködés képessége a technológia és a média használatával.
 • Digitális írástudás: képességek összessége, amelyek lehetővé teszik a megfelelő tartalmak megtalálását, értékelését és használatát, algoritmikus gondolkodás segítségével.
 • Digitális jogok: képesség arra, hogy megértsék és támogassák a személyes és törvény által biztosított jogokat, beleértve a magánélethez való jogot, a szellemi tulajdon védelmét, a szólásszabadságot, illetve a gyűlöletbeszéd elleni védelmet.

Az eredeti, teljes Moderniskola-cikk itt olvasható.

Félelem és rettegés a gyereknek a neten? Dehogy! Kényelem éééés .... felkészülés!

Hogyan legyünk jobb digitális pedagógusok és digitális szülők? Tippek, trükkök, megoldások, élmények

ReSuli módszertani kisegyetem - Workshop
 Budapest, 2018. május 12., szombat, 8.30 – 16.30.

Helyszín: Budapest, 1077 Csányi utca 7. fsz. kapucsengő 88.
Jelentkezés itt, minden további részlet itt.
További kérdés: hfulop kukac gmail.com
Facebook és Messenger: https://www.facebook.com/hfulop

A gyerekek digitálismédia-használata olyan, mint egy sátor, sőt, egy „bivouac” (bivak,) egy veszélyes hegyi ponton felállított kuckó: aki benne van, meghitten, védetten és otthonosan érezheti magát, mindent és mindenkit ismer, nem éri baj, burokban van. Kívülről viszont egy veszélyes helyen egy ingatag hely, ismeretlen, ezért félelmetes, kerülendő. Gyerünk vissza az alaptáborba, ott ismerünk mindent, ki se merészkedjünk!

Egy bivak (bivouac) a Pixabay.com ingyenes fotóján – ez is DQ 🙂

No, de hegyet mászni – internetezni – kell. A gyerekek pedig bivakolnak. Hajrá, utánuk! De gyorsan! És ha utolértük őket, onnan hajrá, együtt tovább a jövő munkája, a jövő technológiái felé!

Digitális intelligencia – DQ – szakértőként, újságíróként, közösségi média oldalak működtetőjeként leszek ott. És persze internetbiztonsági oktatóként, 10 év, több ezer óra gyakorlattal és öt saját „digitálisan felnőtt", altersulis gyerekkel a hátam mögött – ebből három fiú – állok elébe: gyerünk, „online"-ba! (Weblapom: www.HajnalON.com)


Helyszín: Budapest,1077 Csányi utca 7. fsz. kapucsengő 88.
Jelentkezés itt, minden további részlet itt.
További kérdés: hfulop kukac gmail.com
Facebook és Messenger: https://www.facebook.com/hfulop

A május 12-i, egész napos ReSuli workshopon bemutatom, mik a gyerekek körében a legmenőbb netes trendek, appok, arcok és játékok, mivel lehet őket motiválni és mitől félnek? Miben várják a segítségünket, hogyan beszélgessünk velük a digitális médiáról? Milyen módon használjuk a közösségépítésre a netet, hol találunk remek és kipróbált digitális pedagógiai eszközöket, ehhez hálózatos társakat, inspiráló légkört? Hol tudunk bármikor kérdezni? Mi lesz a jövőben mi az a VR, AR, AI és társai? Hogyan legyünk menő digitális szülők és tanárok?


Helyszín: Budapest, 1077 Csányi utca 7. fsz. kapucsengő 88.
Jelentkezés itt, minden további részlet itt.
További kérdés: hfulop kukac gmail.com
Facebook és Messenger: https://www.facebook.com/hfulop

Mindenki úgy fog hazamenni, hogy megoldásokat, honlapokat, közösségeket, működő mondatokat és munkafüzet-lapokat kap, amiket saját igényeire szabva és kitöltve használhat is. A neten továbbiakban is segítjük, egy inspiráló digitális pedagógus-szülő közösség tagjaként!

Ezt mondták egy digitális szülőségről szóló előadás után:
„Hasznos és informatív, minden kamasszal »rendelkező« szülőnek kötelezővé tenném.”
„Aktuális, érdekes, tanulságos volt. Nagyon jók voltak a gyakorlati példák.”
„Nagyon felkészült előadó, igazán mélységében ismertetett meg minket a témával. Látszott, hogy minden apró-cseprő részlettel is tökéletesen tisztában van, ettől minden üzenete nagyon hiteles lett számomra.”
„Szerintem nagyon jól felépített, szakirodalommal és gyakorlati példákkal is fűszerezett előadás volt. Lehetett kérdezni, sőt, négyszemközti kérdésekre is kaptunk ígéretet.”
(Engame Akadémia „Hello Parents – tini-szülőknek a tizenévesek internethasználatáról” előadás résztvevői 2018. március 5-én.)


Helyszín: Budapest, 1077 Csányi utca 7. fsz. kapucsengő 88.
Jelentkezés itt, minden további részlet itt.
További kérdés: hfulop kukac gmail.com
Facebook és Messenger: https://www.facebook.com/hfulop

A tematika – Fülöp Hajnalka
• Saját élmény
• Nevetés
• Feloldódás
• Komolyság
• Játékok, mémek, filmek, kipróbált anyagok.
• Lelkesedés, segítség kimaxolva


Néhány kulcsszó:

 • Közösségi média- gyerekeknek?
 • internetbiztonsági portálok, IT -kockázat esetén felkereshető oldalak - beavatkozás, megoldás, megelőzés, meghallgatás
 • Internetezési kockázatok felismerése, azonosítása, beavatkozás, megelőzés: online bántalmazás, hamis hírek, adathalászat, képernyőidő, traumatizáló tartalmak, digitális kommunikáció alapszabályai
 • médiapedagógia, óravázlatokkal
 • Hogyan beszélgessünk a gyerekekkel az internetes bántalmazásról?
 • Hogyan beszélgessünk az internetes életükről?
 • Kik vagytok ti, vloggerek?
 • Digitálispedagógia-eszközök – áttekintés, tanítási, tanulási applikációk gyűjteményei
 • Tanár, szülő, gyerek a médiatérben- együttműködés, digitális házirend<
 • Inspiráló, segítő pedagógusközösségek a FB-on, tanárok blogjai

Szeretettel várunk mindenkit! Találkozunk, ugye?


Helyszín: Budapest, 1077 Csányi utca 7. fsz. kapucsengő 88.
Jelentkezés itt, minden további részlet itt.
További kérdés: hfulop kukac gmail.com
Facebook és Messenger: https://www.facebook.com/hfulop

A IX. Nemzetközi Médiakonferencián

Szülők és tinédzserek együtt (??) a közösségi médiában?

2017. szeptember 27-29. Balatonalmádi


A „Látható Rádióban”

Szakújságíróként a digitális oktatásról

A Digitális Talkshow Mindenkinek Asztaltársaság (DTM) 2017. októberi műsorában a a digitális pedagógiáról, a jó gyakorlatokról beszélgettünk Szilágyi Árpád műsorvezetővel.

Mi a közös a galgamácsai iskola és az amerikai suli között?
A digitális eszközök és a hozzá kapcsolódó módszerek használata!

„Nagyon figyelj, mert a világot teszed is azzá, aminek látod.”

(Fodor Ákos - Metaoptika)