digitális szülő google játék

Vicces, rejtélyes, digitális, meglepő – mi az? Családi netes felfedezőjáték- Szilveszteri különkiadás 1.

A szilveszteri  vidám hangolódás kedvéért álljon itt egy összeállítás az ún. digitális „húsvéti tojásokról”  , amiket közösen felfedezve egy igazi szülő-gyerek program lehet a digitális- offline térben. Huppanjunk le a kanapéra és nézzük végig ezeket az  oldalakat együtt. Közben lehet beszélgetni a programozásról, a meglepő digitális élményekről, a saját élményekről…Pl. a „Te milyen meglepetést rejtenél el?” pedig már a programozó-webdizájner-webanimátor stb. „jövőálló” szakmákról szóló  pályaorientáció felé vezet… De ne vegyük ilyen komolyan, játsszunk a téli „húsvéti tojásokkal” és élvezzük a gyerekkel közösen töltött időt!  Mármint a korizás és a téli parkban-erdőben tett séta, bringázás előtt, után, között! Sok örömöt ehhez! (Pár komoly mondat még a cikk végén, igazán kitartó Tudatos Digitális Szülőknek:-)

A programozók is emberek, így munka közben a szigorú kódsorokba néha elrejtenek egy-egy meglepetés funkciót, képi elemet, játékot, stb. Ezeket hívjuk „húsvéti tojásoknak”, ezek közül válogattunk párat.

1. Egyszerűen írjátok be a Google- keresőbe hogy „gravity” (gravitáció) és az oldal megfordul, és amikor bele akarsz írni a keresőmezőbe valamit, akkor  szép lassan lezuhan, ahogy a nehézségi erő „hat rá”:) 

és még össze is „törik”…:)

google játék gravity

2. Írjátok be a Google keresőjébebe, hogy „do a barrel roll” vagy azt, hogy „z or r twice”!  Fordulatos élményben lesz részetek!

google játék barrel roll

 3.  A weboldalak eddig megvoltak, még ha „forogtak, eltörtek” is. Most  már a puszta létük is veszélybe került, mert  jön a vad és szenvedélyes „o-o-o” és elpusztít minden karaktert.. Az invázió indulásához írjátok be a Google-ba a „zerg rush” kifejezést! Kitaláljátok, hogyan lehet megállítani? 

google játék zerg rush

4. Hagyjuk a Google-t, amíg újraépíti magát (a következő adag „húsvéti tojásban majd újra „megpiszkáljuk”), menjünk kicsit Facebook-ozni. Az uncsi a mai gyerekeknek, tele van idősekkel, 30-asoktól a nagyszüleikig tobzódnak ott az „éltesek”. Néhány ötletet hoztam, amivel megmutathatjuk, hogy a Facebook is lehet ötletes, humoros. Az első, hogy a „nyelvi beállításoknál állítsuk át az „English-pirate” -re, vagyis a kalóz angolra! (Jól jegyezzük meg, hol van ez a beállítás, mert kalóz-angol nyelven izgalmas lesz „kihorgászni” ezt a linket! 

Szóval ha ezt beállítjuk, akkor az ismerőseink „Cap’n”-ok lesznek, a „lájk”-ot „Arrh„-ként tehetjük rá egy-egy posztra, és egy megosztott bejegyzést „kivetett egy horgonyt” szöveggel fog bemutatni nekünk:-). Ha valamiről többet akarunk megtudni, akkor „nagyobb mélységbe” kell lemennünk, és a kezdőlapunk a „Kalóz-kikötő”. A beszélgetéseink „a kapitány vitái” néven futnak majd. Nektek mi tetszett a legjobban? (Ez amúgy az angol nyelvtanulást is segítheti, motiválhatja!) Ki találja meg a fenti magyar kifejezéseket „angkalózul”:)?

facebook játék kalóznyelv

5. És végül fordítsunk hátat a Facebook-nak…! Ja, hogy az nem olyan könnyű, hisz ott vannak az ismerőseink, ott szervezzük az életünket, az segíti a munkánkat, ott kapcsolódunk ki, és még jó kis beszélgetésekre is jó? Na jó, akkor ezt a trükköt állítsuk be, a végeredmény ugyanaz: hátat fordít nekünk a Facebook:)

facebook játék upside

Plusz infó, „telhetetlen” TDSZ-eknek:): 

Hogy egy weboldal mögött programozók és más szakemberek munkája áll, a mai gyerekek számára sokszor egyértelműbb, mint a szülők számára. A  gyerekek 

  • értékelik az applikációkat a Play Áruházban, Apple Store-ban
  • követik a fejlesztők oldalát,Twitter accountját, Instagramját, 
  • figyelik az érkező programfrissítéseket,
  • javaslatot tesznek a fejlesztőknek a jobb felhasználói élmény érdekében,

vagyis szinte „kéz- a kézben” vannak a programozókkal. Ehhez algoritmikus gondolkodás, digitális irástudás, alapfokú programozási ismeretek kellenek, amit sokszor „maguktól” megszereznek.., videókból, kortársaiktól, játékos-társaktól és igen, cikkekből, leírásokból is tanulnak. 

  Beszélgessünk velük erről is, ha nem is tudjuk, akarjuk utolérni őket, jó, ha tudunk ezekről. És a jövő, a hamarosan elkövetkező új dolgok (a mesterséges intelligencia nagyobb térnyerése, robotika, kiterjesztett valóság, stb. ) egyre több új dolgot hoz, amit majd együtt fedezhetünk fel, hisz nekik és nekünk, szülőknek egyaránt új lesz!

írjátok meg, melyik „tojás” tetszett a legjobban, mit ismertek ti? Mit szóltak a gyerekek, milyen élmény volt ezeket végignézni? Hamarosan érkeznek a további „tojásos kosarak”- friss blogbejegyzésként! 

 Minden jót ehhez, kedves Tudatos Digitális Szülők! 

Kövessetek a Facebook-on is: https://www.facebook.com/tudatosdigitalisszulo 

Oszd meg!

Vélemény? Hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top